THE CIRCUS DIALOGUES

The Circus Dialogues (continued) in residentie in Dommelhof, januari 2022
© Dommelhof | Katelijne Boonen

The Circus Dialogues is een artistiek onderzoeksproject opgezet door Bauke Lievens, dat in 2022 reeds een negental jaar loopt aan KASK School of Arts (Gent). Uitgaande van de rol van antropocentrisme en virtuositeit in het circus, en met een focus op sociale normen die via het circus worden gereproduceerd, richtte The Circus Dialogues zich van 2018 tot en met 2020 op de volgende vragen: Wat denkt een artistieke circuspraktijk? Welke conventies en normen structureren het circus als instituut en als werkveld? Hoe kan de kritische theorie ons helpen om verder te denken en te werken dan deze normen? The Circus Dialogues probeerde de problematische scheiding tussen denken en doen (theorie en praktijk) in het circus te heroverwegen door zich te richten op methodologieën die de circuspraktijk zien als een belichaamde denkpraktijk.

The Circus Dialogues (continued) is de volgende stap in dit artistieke onderzoekstraject. Het project wordt opnieuw geleid door Bauke Lievens, met Francesca Hyde en Vincent Focquet als mede-onderzoekers. Ingegeven door een centrale vraag naar de duurzaamheid van het circus als artistieke praktijk, werkveld en (kennis)instituut maakt The Circus Dialogues (continued) de beweging van kritiek naar speculatie. Wat en hoe denkt het circus? En hoe kunnen we de mogelijkheden vermenigvuldigen voor wat het circus kan denken en verbeelden? Hoe maken we ruimte voor meer toekomsten? Hoe ziet een zorgzaam circus eruit? Waar zorgen we voor?

the circus dialogues (continued)

The Circus Dialogues (continued)
The Circus Dialogues (continued) duikt zelf in de circuspraktijk zelf de collaboratieve ontwikkeling van een speculatieve rigging-praktijk en een ‘freaky’ peepshow-praktijk. Hoe kan het circus...
lees verder