OVER

Ce page est aussi disponible en français.

missie

Circuswerkplaats Dommelhof wil de circuskunsten van vandaag ten volle helpen ontwikkelen en ondersteunt circusmakers en -artiesten bij het maken en delen van hun werk.

Zo geven we makers en artiesten alle tijd en ruimte om hun ideeën uit te werken, gaan we financiële engagementen aan voor projecten en trajecten waar we in geloven en bieden we een podium en publiek tijdens toonmomenten en festivals zoals Theater op de Markt.

huis

Circuswerkplaats Dommelhof heeft haar thuisbasis in Dommelhof: een domein voor cultuur en beweging van de provincie Limburg, gelegen in het noordoosten van België. Tussen de bomen en naast de rivier verwelkomen we artiesten om te werken, te wonen en te verblijven tijdens hun artistiek proces.

Cie Sacékripa met 'Surcouf' tijdens Theater op de Markt 2019 in Dommelhof
© Dommelhof | Jan Castermans
Theatergebouw Dommelhof
© Dommelhof

Dommelhof, in de jaren '60 opgericht als eerste cultureel centrum van Vlaanderen en later omgevormd tot creatiecentrum voor podiumkunsten, heeft al meer dan twee decennia ervaring met het ontvangen van kunstenaars tijdens hun creatieproces. Als organisatie achter Theater op de Markt is Dommelhof ook diep geworteld in het Vlaamse en internationale circusveld.

Verblijfsgebouw Dommelhof
© Dommelhof | Robin Reynders

Dommelhof heeft een uitmuntende infrastructuur voor artistieke residenties. Zo beschikken we over meerdere technisch volledig uitgeruste werkplekken, een groot park met plaats voor tenten of andere installaties, een verblijfsgebouw met meer dan honderd bedden en een atelier voor metaal- en houtbewerking.

focus

Circuswerkplaats Dommelhof wil de komende jaren enkele accenten leggen binnen haar missie.

MAKERSCHAP

We zijn echt en oprecht geïnteresseerd in het verhaal, het parcours en de plannen van een maker. Vanuit die interesse gaan we langdurige samenwerkingstrajecten aan, met zowel ervaren als zoekende makers, en investeren we mee in hun individueel of collectief artistiek parcours.

GRENSVERLEGGEND

We zetten in op ideeën, niet op vooropgestelde formats of eng gedefinieerde genres. Een goed idee hoeft zich niet te beperken tot één bepaalde discipline en durft op zoek te gaan naar kruisbestuivingen met aanverwante vormen.

Side-Show tijdens een toonmoment van 'Portraits' in Dommelhof, november 2021
© Dommelhof | Simon Peeters
Michael Zandl, Kolja Huneck & David Eisele tijdens een toonmoment van 'Sawdust Symphony' in Dommelhof, september 2021
© Dommelhof | Katelijne Boonen
IN SITU

Met Dommelhof hebben we alle expertise en mogelijkheden voor ondersteuning te bieden bij creaties in de piste, locatieprojecten of interventies in de openbare ruimte.

VERBINDEND

We geloven dat circus als kunstdiscipline in staat is om te bewegen. Universeel, fysiek en vaak niet-talig, op zoek naar een andere relatie tot de toeschouwer en buiten muren van het theater, verbindt circus zich met een (nieuw) publiek.

MOVEDBYMATTER | Collectif Malunés tijdens een toonmoment van 'BITBYBIT' in Dommelhof, december 2020
© Dommelhof | Katelijne Boonen
Circa Tsuïca met 'Maintenant ou Jamais!' tijdens Theater op de Markt 2017 in Dommelhof
© Dommelhof | Jan Castermans

kompas

Circuswerkplaats Dommelhof hanteert binnen haar eigen werking enkele waarden die bepalen welke keuzes we maken en welke richting we uitgaan.

MAKER CENTRAAL

Elke steun aan een artiest is maatwerk

COMPLEXITEIT & DIVERSITEIT

We zijn er van overtuigd dat er geen zwart-witte werkelijkheid bestaat

KWALITEIT

We streven naar kwaliteit in alle aspecten van onze organisatie

(INTER)NATIONALE SAMENWERKING

Alleen ga je wellicht sneller, maar samen kom je verder

VERBINDING MET HET PUBLIEK

We willen mensen kritisch en met verwondering naar het circus en naar de wereld laten kijken

LIMBURGSE EIGENHEID

We brengen de circuswereld naar Limburg en dragen onze regio uit naar het (inter)nationale kunstenveld

contact

Heb je een idee of wil je een project aan ons voorstellen? Contacteer ons via theateropdemarkt@limburg.be

We proberen alles wat binnenkomt te bekijken, maar kunnen niet overal persoonlijk op antwoorden. Als we interesse hebben, nemen we zeker contact met je op.

onze partners