CIRQUE BARBETTE

Cirque Barbette in residentie in Dommelhof, maart 2021
© Dommelhof | Katelijne Boonen

Cirque Barbette werd in 2010 in Brussel opgericht door Rosa Matthis. Uitgaande van een praktijk van balanceren op draad, heeft zij een werk van evenwichtskunstenaar ontwikkeld. Haar creaties komen voort uit een socio-antropologische belangstelling, zij is vooral geïnteresseerd in de communicatie tussen de mens, het lichaam en het beeld.

De naam van de onderneming, Cirque Barbette, is een knipoog naar de betekenis van woorden en namen. Circus omdat dit sedentaire stadsbedrijf graag speelt met speciaties en clichés. Barbette is een eerbetoon aan de eenvoudigste afleiding.

Barbette was de trapezeartiest die verkleed als vrouw zijn publiek verleidde en hen gek maakte door zijn pruik af te zetten. De sterkste fenomenen komen soms voort uit de simpelste ideeën...

Voor de creaties van het bedrijf werkt Rosa nauw samen met andere kunstenaars. Sommigen komen af en toe langs, anderen blijven er als de steunpilaren van een kleine stedelijke stam. Met Valentin Boucq (regie en fotografie), Camille Granger (diffusie) en Reynaldo Ramperssad (dramaturgie) delen zij allen een bijzondere belangstelling voor de mens: zijn wereld en zijn tussenruimten.

playing and playing and playing

Cirque Barbette met 'Playing and playing and playing'
Een ruimte van nergens. Op de vloer: balken, touwen, grote stenen en een enorm wit zeil. In dit mysterieuze landschap ontwikkelen zich twee personages met...
lees verder

activiteiten in ons archief

  • Cirque Barbette - 'Playing and playing and playing' (Theater op de Markt 2021)
  • Cirque Barbette - 'Je sens la terre bouger. Of course, the air is full of it.' (Theater op de Markt 2018)