co-productie

dar

MOVED BY MATTER

DAR Thomas Nolf1 2048x1366

Kasper Vandenberghe van MOVEDBYMATTER komt in april werken aan de creatie van 'DAR'.

MOVEDBYMATTER is een transdisciplinaire kunstorganisatie geleid door performancekunstenaar Kasper Vandenberghe. Voor elk project vertrekt MOVEDBYMATTER van een onbevangen onderzoek naar de relatie tussen performer, publiek en materie. De organisatie laat zich drijven door het onstuitbare verlangen om die verhouding te beheersen, maar gaat tegelijk op zoek naar het fatale punt waarop dat meesterschap onafwendbaar zal falen. De performer brengt materie in beweging, maar wordt er finaal ook door bewogen. Die grenservaring wordt telkens op een uitgesproken beeldende, fysieke en rituele manier vertaald.

Kasper Vandenberghe gaat op zoek naar de relatie tussen de stroming van de massa en de wilskracht van het individu, maar ook naar de fysieke vertaling van onze constante gedachtenstromen. Individuen spelen vaak een centrale rol in een wereld die door anderen bepaald wordt, zonder dat er bij stil wordt gestaan wat ze in feite verlangen.

'DAR' gaat deze zomer in Gent in première.


DAR

Een grote industriële ruimte. Parcours runners die in repetitieve patronen bewegen. Een drone die dreigend en speels boven dat tafereel uit zweeft en alles in zijn vizier houdt. Die drone gaat een dansante dialoog aan met een kind. Dat zijn de basiselementen voor DAR, een nieuw transdisciplinair werk van MOVEDBYMATTER/Kasper Vandenberghe. De lijm tussen al deze elementen is een zelfbevragend onderzoek naar wat het betekent om als man mens te zijn. Dit thema dat voortdurend in beweging is, vormt de basis voor dit project en zal naar de toekomst toe een rode draad vormen in het werk van MOVEDBYMATTER. Zoals steeds blijven Vandenberghe en zijn team op zoek naar herkenbare en maatschappelijke relevante thema’s die vorm krijgen in grootse fysieke beelden. Hierbij vragen zij zich met DAR af of geweld en oorlog werkelijk mannelijke fenomenen zijn.

Link: https://www.movedbymatter.com/

in residentie

Van 2 tot 14 april 2024