JOAN CATALÀ

Joan Català
© Tristan Perez Martin

Joan Català Carrasco werd geboren in Barcelona in 1978. Hij is een nieuwsgierige waarnemer die geïnteresseerd is in de plastische en bewegingskunsten waarin het lichaam en/of de voorwerpen communicatoren zijn. Hij ziet de scène als een ruimte voor dialoog tussen mensen, objecten en de omgeving waar spel en werk samensmelten met de gereedschappen, ervaringen en ideeën die ieder van ons meebrengt.

In 1994 kwam Joan voor het eerst in aanraking met beeldende kunst aan de kunstacademie La Llotja, Escola d'Arts aplicades i oficis artístics. Van 1999 tot 2005 werkte hij voor verschillende circusscholen zoals Carampa in Madrid, Rogelio Rivel in Barcelona en la Escuela Nacional de Circo in Moscou, om zich te specialiseren in het werken met lofts en acrobatische balansen. Hij trainde ook in hedendaagse dans, fysiek theater en clown met verschillende professionals zoals María Muñoz y Pep Ramis(Malpelo), Michel Dellaire, Iñaki Azpillaga, Àngels Margarit, Thomas Hauert, David Zambrano, onder anderen. Sinds 2005 heeft hij opgetreden in verschillende theaters en festivals over de hele wereld met de gezelschappen Daraomai, Circus Klezmer, de 2Play en Cia. Mudances-Àngels Margarit.

In 2012 begon hij met het ontwikkelen van een eigen perspectief rond scenische kunst gericht op straat en stedelijke landschappen. Het resultaat was de show Pelat, in première gegaan op Fira Tàrrega 2013. De show is nog steeds aan de gang, geprogrammeerd over de hele wereld tijdens seizoen 2019-2020. In 2016 is Menar uitgebracht op Fira Tàrrega; het tweede stuk gemaakt voor straten en stedelijke omgevingen. Een duet gemaakt samen met Roser Tutusaus. Vandaag de dag werkt hij samen als externe visie in verschillende bedrijven waar de belangrijkste drijfveer de bewegingskunsten zijn.

el vol de l’enclusa

Joan Català met 'EL VOL DE L'ENCLUSA' tijdens Theater op de Markt 2021 in Dommelhof
EL VOL DE L’ENCLUSA is vertaald uit het Catalaans ‚“de vlucht van het aambeeld“. Dit aambeeld, een erfstuk van zijn grootvader-smid uit 1903, inspireerde Joan...
lees verder

activiteiten in ons archief

  • Joan Català - 'EL VOL DE L'ENCLUSA' (Theater op de Markt 2021)
  • Joan Català - 'IDIOFONA' (Theater op de Markt 2021)
  • Joan Català - 'Pelat' (Theater op de Markt 2014)