OPENINGS

8 mei 2021
Side-Show met de expo 'Out of the Blue' in Dommelhof, mei 2020
© Dommelhof | Jan Castermans

In deze periode van beslotenheid binnen en buiten de artistieke sector wil het multidisciplinaire circusgezelschap Side-Show openingen creëren. Dat doen ze door een artistieke interventie in circus kwizien, de mobiele keukencontainer van Circuswerkplaats Dommelhof, en een tentoonstelling in het theatergebouw.

Side-Show en Dommelhof delen samen een verleden, een heden en een toekomst. Een toekomst die met deze beeldende interventies in Dommelhof ook voor het publiek weer zichtbaar wordt.

what's cooking?

Met What’s Cooking? grijpt Side-Show in in de container die Dommelhof als keuken inrichtte voor de artiesten in residentie. Het is een besloten en afgezonderde plek met één klein raam waar in intieme kring gekookt wordt en het artistieke proces wordt besproken. Side-Show kiest ervoor om deze interne keuken een beetje open te breken. Na hun interventie lijkt de container met grove middelen onder handen genomen te zijn. Of misschien probeerde er iets van binnenuit te ontsnappen? Zo zijn er gaten, tochtgaten of doorgeefluiken. Deze schijnbaar subtiele ingrepen veranderen de container ingrijpend. Ze getuigen van een breder verlangen naar uitwisseling tussen artistieke processen en hun omgeving.

out of the blue

In het theatergebouw van Dommelhof creëert Side-Show graag nog een tweede opening. Met de tentoonstelling Out of the Blue richt het gezelschap de blik op het eigen atelier. Tijdens een jaar dat van lockdown naar lockdown strompelde, werkten Aline en Quintijn in de intieme omgeving van het atelier in hun tuin aan beeldend werk. In een eerste periode, die afgesloten werd met een kleine tentoonstelling voor een beperkt publiek, werkten de twee kunstenaars enkel in het blauw. Vandaag is die restrictie er niet langer en werken ze in diverse media als monotypes, cyanotypes en inkt. Naast deze autonome werken tonen ze ook nieuw beeldend werk dat voortvloeit uit het creatieproces voor hun volgende voorstelling Portraits. In deze nieuwe productie portretteren ze twee circusartiesten waarmee ze een grote affiniteit voelen: Camille Paycha en Sander De Cuyper. Zo opent zich een raam op een besloten wereld van creatie.

Out of the Blue is te bezichtigen in het theatergebouw van Dommelhof van zaterdag 8 mei tot vrijdag 4 juni 2021.