CIRCUSWERKPLAATS DOMMELHOF IS EEN FEIT!

1 jan. 2021
MOVEDBYMATTER | Collectif Malunés tijdens een toonmoment van 'BITBYBIT' in Dommelhof, november 2020
© Dommelhof | Jan Castermans

De circuswerkplaats van Dommelhof/Theater op de Markt krijgt voor de periode 2021-2025 een structurele ondersteuning vanuit het Vlaamse circusdecreet. Dat werd in oktober 2020 beslist door minister van cultuur Jan Jambon. Dommelhof is daarmee één van de 4 nieuwe circuswerkplaatsen in Vlaanderen. Voor Dommelhof is deze structurele ondersteuning een mooie erkenning van het geleverde werk binnen het circusveld, maar het is vooral een stimulans om de volgende jaren met veel enthousiasme de schouders te blijven zetten onder het Vlaamse circus.

van festival naar werkplaats

Dommelhof werd de voorbije jaren steeds als circusfestival (Theater op de Markt) gesteund vanuit Vlaanderen. Binnen het vernieuwde circusdecreet werd echter een extra categorie ‘circuswerkplaats’ ingevoerd. De kerntaken van deze werkplaatsen omvatten enerzijds de creatie van voorstellingen en de artistieke ontwikkeling van artiesten, en anderzijds ook de presentatie en spreiding van circusvoorstellingen. Dommelhof/Theater op de Markt zette de voorbije jaren al sterk in op beide aspecten. Het hele jaar door ontvangt Dommelhof artiesten die aan nieuwe producties werken. Bovendien pakt Dommelhof ook graag uit met zijn festivals en presentaties. De overstap naar de nieuwe categorie van ‘werkplaats’ was dan ook logisch.

De erkenning als werkplaats betekent dat Dommelhof extra zal inzetten op artistieke productie en creatie. Tegelijkertijd zal Dommelhof met deze budgetverhoging ook extra aanwezig zijn voor het Limburgse publiek. Dommelhof zal naast de bestaande festivals inzetten op nieuwe presentatieformules. De Limburger zal de volgende jaren nog meer kunnen genieten van internationaal topcircus.

ambitieuze plannen

Dommelhof schreef een ambitieus plan voor de volgende 5 jaar. De minister honoreerde dat plan met een ondersteuning van 545.000 euro per jaar. Dat is een budgetverhoging van bijna 170.000 euro per jaar. Voor het waar maken van deze plannen zal samengewerkt worden met heel wat partners.

Naast de residenties waarbij gezelschappen enkele weken in Dommelhof werken aan nieuwe voorstellingen, start de nieuwe circuswerkplaats langdurige trajecten met circusmakers op. Dat zullen zowel Vlaamse makers zijn (o.a. THERE THERE Company en Circus Ronaldo) als internationale artiesten (o.a. Un loup pour l’homme en Galapiat Cirque). Met hen wil Dommelhof verdiepend werken en het verschil maken binnen het Vlaamse circusveld.

Daarnaast heeft de circuswerkplaats ook oog voor nieuw talent. Dommelhof zal samenwerken met de circusafdeling van Fontys Hogeschool in Tilburg en de Codarts circusopleiding uit Rotterdam. Jonge nog niet professionele circusbeoefenaars worden ondersteund via de diverse opleidingsmomenten in Dommelhof in samenwerking met het Vlaamse Circuscentrum. Het publiek zal nog steeds kunnen rekenen op de grote festivals van Theater op de Markt (Hasselt en Dommelhof). Daarnaast experimenteert de werkplaats met circus op bijzondere locaties (o.a. Bokrijk), kleinere festivals gecureerd door een circusmaker en diverse toonmomenten gekoppeld aan residenties.